11 lucruri pe care trebuie sa le stie fotograful tau

Blog

Am început o nouă serie de clipuri pe canalul nostru. Nu avem experiență să vorbim în fața camerei încă, dar vom încerca să ne îmbunătățim, să ne bâlbâim cât mai puțin și să venim cu cât mai multe informații utile.
Încurajările sunt extrem de binevenite (chiar și cele nu foarte sincere) la început de drum!

În acest clip vom vorbi despre lucrurile pe care considerăm că este important să le discutați cu fotograful înainte de nuntă. Chiar dacă fotograful vostru lasă pe ultima sută de metri discuția despre program, ar fi minunat să luați inițiativa în mâinile voastre.

Noi încercăm să acoperim aceste subiecte chiar de la prima întâlnire cu clienții pentru că știm că presiunea de a avea un program schematic apare destul de devreme în cadrul pregătirilor de nuntă, chiar atunci când se fac rezervările pentru cununia religioasă.

Să începem cu sfaturile:

 1. Programul nunții

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le comunicați fotografului vostru de nunta este programul nunții. Ar trebui să discutați împreună care ar fi cele mai potrivite ore pentru fiecare etapă a nunții. De exemplu, cel mai potrivit interval orar pentru ședința foto este “golden hour” – 1-2 ore înainte de apus. Și nu doar pentru estetica fotografiilor pe care le putem obține, dar și pentru că atunci este partea zilei când e cel mai plăcut să te afli afară în perioada caldă a anului.

Știm cât de aglomerată este perioada dinaintea nunții și, în situația în care chiar nu aveți timp să vă vedeți sau să sunați fotograful vostru de nuntă, ar fi bine măcar să-i lăsați măcar un desfășurător în format text. Dar asta ar fi o situație extremă.

 1. Pregătirile

Dacă ar fi să întrebi un fotograf de nunta în ce moment al zile depune cel mai mult efort și creativitate, în majoritatea cazurilor, îți va răspunde – pregătiri și ședința foto, însemnând că atunci are responsabilitatea și ocazia să intervină și să vă îndrume.

De cele mai multe ori albumul de nuntă începe cu pregătirile, de aceea este trebuie să le acordați atenția cuvenită. Cu fotograful vostru ar trebui să discutați locația în care vor avea loc, disponibilitatea luminii naturale, persoanele prezente la pregătiri, timpul necesar, ideile pe care le aveți, etc..

Dacă pregătirile mirelui și a miresei se desfășoară în locații diferite și în același timp, ar trebui să vedeți dacă aveți nevoie de o echipă de doi fotografi.

Ca să vă faceți o idee generală – un fotograf ar avea nevoie de aproximativ o oră pentru pregătirile mirelui și o oră și jumătate pentru pregătirile miresei. Să nu ziceți că nu ați fost preveniți, dar sunt fotografi care au inclusă condiția contractuală de a garanta aceste ore pentru pregătiri.

 1. Tradițiile și obiceiurile

Fie că este vorba despre tradițiile românești (bărbieritul pentru mire, turta pentru mireasă) sau despre cel împrumutate din afară (scrisorici în ziua nunții, aruncatul buchetului) ar fi perfect ca fotograful vostru de nuntă să știe că țineți la ele și că intenționați să le faceți.

De ce? În primul rând, pentru că fiecare dintre ele necesită timp și trebuie să le faceți loc în programul nunții. În al doilea rând, ajutați fotograful vostru să fie pregătit de cel în așteaptă la nuntă.

 1. Cel mai important moment

La ce țineți cel mai mult din ziua nunții? Care parte ați vrea să vă iasă perfect? Pe care dintre moment le-ați pregătit cel mai minuțios? Și pentru ce ați dat și ultimele puteri în pregătirile de nuntă?

Suntem siguri că fotograful vostru de nuntă ar vrea să știe acest lucru pentru a-i acorda cea mai multă atenție acestui moment.

Asta nu înseamnă că va fotografia cu mai puțin zel și talent toate celelalte etape ale nunții.

 1. Componența familie

Noi ținem foarte mult la fotografiile cu familiile voastre. Sunt acele fotografii pe care le vom găsi înrămate în casele părinților voștri și pe care ei le vor păstra cu drag. De asemenea, sunt fotografiile cele mai emotive din ziua nunții – puțin părinți reușesc să-și stăpânească emoțiile în astfel de momente.

Insistăm la fiecare eveniment să aveți măcar o fotografie cu părinții, frații, surorile și bunicii. Dar nu putem fi eficienți dacă nu știm care este exact componența familiei voastre. De aceea, ar fi perfect să anunțați fotograful din timp ca să puteți stabili împreună prioritățile și să nu săriți peste acest fotografii importante.

 1. Circumstanțe neplăcute în familie

Și ca să continuăm subiectul familie, vom evidenția cât de important este să preveniți din timp fotograful vostru de nuntă despre anumite circumstanțe din familie bine de știut.

Nunta nu este evenimentul potrivit să-i facem pe ceilalți să ajungă într-o stare de discomfort emoțional. În această listă a circumstanțelor ar intra decesele, divorțurile, conflicte și chiar persoanele cu care vă doriți să interacționați cât mai puțin la nuntă.

Ne ajută chiar și să fim anunțați despre unchiul X care va veni cu aparatul foto personal la nunta și se va comporta ca un fotograf principal la o conferință de presă, vânând cadre )))

 1. Dansul mirilor

Momentul de glorie al miresei care a făcut ore de dans timp de 10 ani și scenă de horror pentru mire care chiar nu vrea să încurce pașii în fața a peste 100 de oameni.

Orice părere nu ați avea despre acest moment, credem că sunteți conștienți că dansul va deschide petrecerea și va intra în albumul vostru de nuntă. Este, cumva, inevitabil. Deci, dragi miri, resemnați-vă.

Și pentru fotograf este un moment important la care trebuie să fie foarte atent. Îl va ajuta foarte mult dacă i-ați lăsa un filmuleț cu ultima voastră repetiție și indicații despre cum veți fi poziționați raportat la salonul vostru de nuntă.

Pentru liniștea voastră și dacă există posibilitatea, vă recomandăm să faceți o repetiție și la locația nunții ca să vă familiarizați cu peisajul.

 1. Momente speciale de la petrecere

Ca fotografi, suntem mereu cu ochii pe voi, dar în calitate de ființe umane ne rezervăm dreptul să luăm pauze. Partea neplăcută este că în timpul pauzelor se pot întâmpla momentele speciale despre care fotograful vostru nu a fost anunțat.

Știm că v-a costat efort și imaginație să vă gândiți la ceva inedit pentru petrecerea voastră: un band preferat, o trupă de dansatori, magicieni, joculețe pentru party, zile de naștere, etc.. Și nu vă costă nimic să-i spuneți fotografului despre ele ca să fiți siguri că este acolo și imortalizează momentul pentru voi.

 1. Vibe-ul nunții voastre

Ne imaginăm că înainte de a lua decizia finală asupra fotografului pentru nunta voastră ați intrat pe site, pe profilul de facebook, instagram, ați apreciat portofoliul lui și ați analizat ce v-ar plăcea să primiți ca rezultat al muncii lui. Sperăm că nu ați uitat să vă uitați mai atent și asupra lucrurilor pe care le împărtășește cu prietenii ca să vă dați seama un pic de personalitatea și prioritățile pe care le are.

Această lungă introducere a fost adusă aici pentru a vă spune că, de fapt, toți fotografii sunt diferiți și abordarea lor în ziua nunții diferă. Sunt fotografi care au un stil foto-jurnalistic și le place să fie invizibili în ziua evenimentului. Pe de altă parte a baricadelor sunt fotografii foarte implicați în desfășurarea nunții și vă vor ajuta mereu cu un sfat sau o sugestie atunci când e nevoie.

Ține de voi să alegeți la ce pol vă poziționați sau să găsiți fotograful flexibil care se va adapta nevoilor voastre. Ce contează cel mai mult este să verbalizați preferințele voastre de la prima întâlnire ca să vedeți dacă vă potriviți.

 1. Datele de contact

Pentru ca toate lucrurile să meargă strună în relația cu fotograful, dar și în ziua nunții, trebuie să păstrăm legătura.

În perioada dinainte de nuntă, pentru noi, contează să avem o adresă de mail prin care să vă lăsăm toate informațiile necesare, dar și să le cerem pe cele de care avem nevoie. Ce e scris – scris rămâne, spre deosebire de o discuție telefonică a cărei detalii se pot uita în ziua următoare.

Pentru ziua nunții, însă, ar fi indicat să lăsați fotografului un număr de telefon al persoanei care va petrece cu voi cel mai mult timp – o domnișoară/un cavaler de onoare, rudele apropiate. Vă cerem acest lucru pentru că, de multe ori, nu aveți unde să păstrați telefonul vostru. Și ce ne facem dacă trebuie să vă găsim?!

 1. Ce nu vă doriți de la fotograful vostru de nunta

Am menționat și mai devreme că fiecare fotograf are un stil diferit: fotograful invizibil sau fotograful-coordonator și ar fi indicat să faceți alegerea și după acest criteriu.

Din momentul în care ați ales să colaborați cu un fotograf putem presupune că este pe stilul vostru și știe să-și facă treabă. Din partea voastră, ați putea să veniți cu câteva indicații legate de fotografiile pe care nu țineți să le faceți sau unghiuri care credeți că nu vă avantajează.

Sperăm că ați aflat ceva nou și util pentru organizarea nunții voastre, dar și despre colaborarea fotograf-miri. Fiți deschiși cu fotograful vostru de nuntă și exprimați-vă clar așteptările, astfel vom avea cu toții doar de câștigat.

Mult succes tuturor cuplurilor care își planifică nunta anul acesta!

Enjoy Life! Frame Love!
Maya & Victor

CATEGORIES
SHARE

Related Posts
Featured
Pregatirile miresei | Sfaturi Part 2
Sedinta foto Save the Date. De ce? Cum? Unde?
Pregatirile miresei| Sfaturi Part 1